ABN: Bouwspurt woningen zwakt af

AMSTERDAM –  De groei van nieuwbouw van woningen in Nederland zet door, maar vlakt komende twee jaren na het topjaar 2015 af.

Ook de aanhoudende leegstand van winkels in steden laat bouwopdrachten daarvoor opdrogen. Maar investeringen in aanleg van wegen zetten weer krachtig door.

Leegstand

Uit nieuwe prognoses van ABN Amro tot 2018, die donderdag verschijnen, blijkt bovendien dat de utiliteitsbouw (winkels, kantoren, scholen) door leegstand en aanhoudend lage investeringen van overheden een knauw krijgen.

Woningbouw blijft de groter trekker in Nederland. Vorig jaar zetten aannemers 8,2% meer woningen neer dan in 2014. Dit jaar komt die groei op 4,5% uit en 3,5% voor 2017.

Bouwspurt

De piek van vorig jaar dreef op de forse toename van investeringen (+26%). Vooral door bezuinigende overheden wordt die bouwspurt voorlopig niet meer geëvenaard, concludeert ABN Amro.

Zijn sectoreconomen zien aan de huidige ramingen van bouwbedrijven dat vooral de utiliteitsbouw sterk achter zal blijven.

Tegenover de sterke stijging van kapitaal voor wegen, ruim 50% tot 2020, staat het verlies aan opdrachten op het spoor (-27%), becijfert de bank.

© 2017 – 2024 VWPartners - by Nicky Haze